Coronavirus

Column: Acceptatie

Publicatiedatum: 
11 nov 2019

Vorige week kwamen we voor de tweede keer bij elkaar met een groep regenboogmensen en raadsleden uit onze gemeente. We horen het u denken: regenboogmensen? Wat zijn dat ook alweer? Dat zijn inwoners die bij de LHBTI-groep (LHBTI is een afkorting die wordt gebruikt om te refereren naar lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie) horen. Deze laatste zin krijgen we bijna niet uit onze pen, zo discriminerend vinden we hem. Want wat maakt het eigenlijk uit met wie we het bed delen. Het belangrijkste is dat we allemaal mensen zijn die er toe doen.

Maar goed, we zijn dus weer bij elkaar geweest met de groep mensen die onderzoekt op welke manieren onze gemeente een ‘regenbooggemeente’ kan zijn, zonder dat de nadruk ligt op het officieel verwerven van die titel. Waar het ons veel meer om gaat, is met elkaar een steentje bijdragen aan een grotere verdraagzaamheid en acceptatie tegenover iedereen in onze gemeente die anders is. Daarbij gaat het niet alleen om homoseksuele mensen, maar ook om de vluchteling die door omstandigheden zijn leven opnieuw moet vormgeven in onze gemeente, om mensen met een handicap of wat dan ook wat hen anders maakt dan het gemiddelde. Kort samengevat, als we kunnen bereiken dat anders zijn de standaard is, dan is iedereen normaal.

Een groep die ook anders is, maar door veel mensen wordt bewonderd, zijn onze mantelzorgers. Volwassenen, maar ook kinderen die zonder dat ze er bewust voor gekozen hebben, dag in dag uit de zorg dragen voor een ziek familielid of vriend. Vorige week, tijdens de Dag van de Mantelzorg, hebben wij hen in de vorm van een middagje uit, bedankt voor hun goede zorgen. Waarbij we ons tegelijkertijd realiseren dat zo’n enkel dagje uit, mensen niet echt verder helpt. Beter zou het zijn wanneer we wat vaker stil zouden staan bij de prestatie die zij dag in dag uit leveren en het werk af en toe een dagje van hen over te nemen, zodat zij even op adem kunnen komen.

Een andere groep die ook beloond en bekroond gaan worden, zijn onze ondernemers. Deze week wordt op 14 november de Ondernemer van het Jaar uitgeroepen. Daarbij hebt ook u een vinger in de pap. Want naast een beroepsjury, konden alle inwoners van onze gemeente tot afgelopen maandag via Facebook hun stem uitbrengen op de genomineerde die volgens u deze prijs verdiend. En om van deze verkiezing een echt feest te maken, bent ook u van harte welkom op 14 november bij het Oalde Roadhoes.

We realiseren ons dat we ook weer niet te ver moeten doorslaan in het accepteren van anders zijn. Want er is ook een groep die anders is en die we zo veel mogelijk uit onze gemeente willen houden. De groep mensen die we beslist niet accepteren is de groep die onze leegstaande schuren gebruikt voor de aanleg van wietplantages, panden en auto’s kopen voor het witwassen van geld en die op allerlei andere manieren op een oneerlijke manier aan hun geld komen. Vorige week, tijdens de Week van de Ondermijning, hebben we met een aantal samenwerkende partijen in Twente meer dan honderd controles gehouden op allerlei plekken, waarbij we helaas een fors aantal hennepplantages, gestolen auto’s en drugslabs hebben gevonden. Mooi dat we door een nauwe samenwerking tussen politie, overheid, woningbouwcorporaties, Belastingdienst, douane en meerdere partijen, samen de strijd aan kunnen binden tegen de georganiseerde criminaliteit. Maar wel erg jammer dat we moeten constateren dat er in ons mooie Twente helaas toch ook veel dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-