Coronavirus

Column: 2020

Publicatiedatum: 
6 jan 2020

Volgens de etiquette mag je elkaar tot Driekoningen, 6 januari dus, nog gelukkig nieuwjaar wensen. Dus zijn we nog net op tijd om u allemaal een heel gezond, gelukkig en voorspoedig 2020 te wensen. We kunnen nu een heel verhaal gaan ophangen over al onze goede voornemens, maar dat doen we niet. Want inmiddels een dagje ouder en wijzer weten we uit ervaring dat goede voornemens meestal al voor het einde van de maand januari in het niets verdwijnen. Eén ding doen we wel: we ondertekenen IkPas en drinken 30 dagen geen alcohol. Dat wil zeggen: de burgemeester drinkt niet of nauwelijks, dus zij eet 30 dagen geen suiker en de rest van ons drinkt 30 dagen geen alcohol.

IkPas is een manier om je bewust te worden van je alcoholgebruik. Wanneer je niet drinkt schijnt het dat je je fitter en scherper voelt, je beter slaapt, afvalt en een gezondere huid hebt. Nu zijn wij matige drinkers (en onmatige snoepers), dus zijn we heel benieuwd of ook wij de effecten zullen voelen. We nodigen u allen uit om met ons mee te doen, al beseffen we dat het een echte uitdaging is, zo in de komende carnavalstijd. Maar goed, na een beetje lijden is de voldoening bij het behalen van je doel des te groter, moet u maar denken.

Over carnaval gesproken; met de kennismaking met alle hoogheden is die periode afgelopen zondag echt begonnen. Het was een indrukwekkende bijeenkomst, met al die prinsen en adjudanten die zich, gestoken in prachtige kostuums en steken, serieus voorbereiden op de komende periode. Het is een feest van bijzondere rituelen, gezelligheid, samenzijn en vooral ook van veel humor. We verheugen ons dan ook op het Gemeentegala dat komend weekend wordt gehouden bij de Reutumse Pin’n. Ook de gemeenteraad zal daar schitteren met een buut, we kunnen niet wachten tot het zover is!

Het jaar 2020 is ook het jaar van 75 Vrijheid. Zo bijzonder dat dit landelijke evenement start in onze gemeente. Behalve aan 75 Jaar vrijheid wordt in april  door middel van een lezing ook aandacht besteedt aan onze illustere plaatsgenoot Herman Schaepman die in 1844 werd geboren in Tubbergen. We kennen allemaal zijn standbeeld aan de Almeloseweg, maar weten we ook wat hij voor ons land betekent heeft?  Opgeleid als priester, ging hij de Haagse politiek in en maakte zich met succes sterk voor de vrijheid van onderwijs, de uitbreiding van het kiesrecht en goede leef- en werkomstandigheden voor de arbeidersklasse. Hij was daarmee zijn tijd ver vooruit. Een inwoner om trots op te zijn!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-