Coronavirus

Column: 100 jaar

Publicatiedatum: 
17 sep 2019

Honderd jaar is een enorme leeftijd. Een eeuw. Honderd keer zomer, honderd maal kerst en honderden veranderingen op het gebied van technologie en samenleving. Mensen die hun honderdste verjaardag in goede gezondheid mogen vieren, hebben vaak prachtige verhalen te vertellen. Daarom vinden wij het een eer om op bezoek te mogen bij onze 100-jarigen.

Tijdens zo’n gedenkwaardige verjaardagsvisite vroeg een familielid van de jarige zich af hoeveel leeftijdsgenoten zij eigenlijk nog heeft in de gemeente Tubbergen. Dat hebben we uitgezocht. Het zijn er vier, waarvan de oudste dit jaar maar liefst 104 jaar oud is geworden. Wat zou het leuk zijn om een keer een ontmoeting te organiseren en een groepsportret te maken.

Iets dat in de afgelopen honderd jaar aan grote verandering onderhevig is geweest is werk. Vroeger werkte men 6 dagen per week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de vrije zaterdag ingevoerd. Een ongekende luxe, waardoor er opeens veel meer tijd besteed kon worden aan gezin, sport of andere dingen.

Tegenwoordig werken veel mensen in deeltijd. Waar honderd jaar geleden de zorg voor de kinderen vooral neerkwam op de moeder, doen de ouders van nu dat veel meer samen. Een ontwikkeling waarmee zowel het vrouwelijke als het mannelijke deel van ons college blij mee is. Dat betekent in de praktijk dat we volop ons werk kunnen doen, maar dat er bij bijzondere situaties onderling begrip is.

Onderling begrip en samen dingen afspreken binnen je team, is een belangrijk onderdeel van het werk geworden. Maar daar moet je wel de tijd voor nemen. Vlak voor de vakantie is ons team met twee nieuwe collegeleden met maar liefst 40 procent vernieuwd. Omdat onze nieuwe collega’s bevlogen, betrokken en ambitieuze mensen zijn, vlogen we in volle vaart verder. In de afgelopen week hebben we eindelijk tijd gemaakt om elkaar wat beter te leren kennen en afspraken met elkaar te maken over onze manier van werken. De belangrijkste daarvan is dat we af en toe een pas op de plaats moeten maken en even goed moeten kijken of we met elkaar nog op de juiste weg zitten. Dat gaan we dus doen. Wij hebben ontzettend veel zin om in deze nieuwe samenstelling verder te werken aan alle mooie dingen waar we samen met u mee bezig zijn. Maar als u het idee krijgt dat we wel erg doordraven, laat het ons dan vooral weten!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-