Coronavirus

Aanpak Japanse duizendknoop

Publicatiedatum: 
2 jul 2020

Sinds enkele jaren wordt op meerdere plekken in de gemeente Tubbergen de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) gevonden. De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die zich verspreidt met lange, dikke en diepliggende wortels. Door het groeien verdringt de plant andere kruiden en struiken. Dit is niet goed voor de natuur en de verzorgde uitstraling van de openbare ruimte. De plant groeit door beton, asfalt en funderingen van o.a. woningen en andere bouwwerken. Wij verwijderen de plant als we deze tegenkomen.

Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?
Het groeiseizoen van de duizendknoop loopt van april tot november. In april komt de plant uit de grond met stengels met kleine rode knoppen. Kort daarna krijgt de plant kleine rode bladeren. Na enkele weken verkleuren de rode bladeren naar groen, en groeit de plant volop met enkele centimeters per dag. De plant heeft frisgroen blad, een bruinrode stengel en witte bloemen. In het najaar sterft de plant bovengronds af. Ondergronds blijft de duizendknoop echter springlevend om in het volgende voorjaar in grotere aantallen en formaat weer op te komen.

Invasieve exoot
De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot. Dat wil zeggen; de plant hoort van oorsprong niet in Europa thuis en neemt de groeiruimte van planten in die hier wel thuishoren, zonder dat dit door de natuur zelf beperkt wordt. Doordat de natuur de groei en verspreiding van deze plant niet beperkt, neemt het aantal en formaat van de Duizendknoop extreem toe. Daarnaast verspreid de plant zich doordat uit kleine stukjes plant (snoeiafval in compost) weer grote nieuwe planten kunnen groeien.

In eigen tuin
Hebt u een Japanse duizendknoop in uw eigen tuin? Maai de plant dan tot op de grond af. Doe dit met een zeis of een knipmes maar nooit met een klepelmachine of een bosmaaier. Wanneer vervolgens na twee weken her en der in het snoeivak nieuwe jonge scheuten opkomen, trek deze er dan handmatig uit. Zo raken de wortels van de plant uitgeput en komen deze na verloop van tijd niet meer terug. Verwijder het snoeiafval of maaisel waar restanten van de duizendknoop inzitten in plastic zakken en bied het aan als restafval met de grijze bak. Bied het niet aan als groenafval! U voorkomt hiermee hergroei van duizendknoop uit compost of tuinaarde.

Hoe kan ik helpen bij de aanpak?
Wij proberen verspreiding van de plant op gemeentegrond te voorkomen door zorgvuldig met het snoeiafval om te gaan. U kunt ook meehelpen verdere verspreiding van de Japanse duizendknoop te voorkomen, door hiervan een melding te maken bij de gemeente Tubbergen. Dit kan digitaal via https://www.tubbergen.nl/melding-openbare-ruimte of door te bellen naar 0546-628000. 

Japanse duizendknoop
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-