Coronavirus

75 jaar vrijheid Tubbergen

75 jaar vrijheid Tubbergen op Facebook


Column

75  Jaar Vrijheid. Een jubileum om te herdenken en te vieren

In Tubbergen houden we wel van een feestje. Verjaardagen, jubilea, carnaval, het wordt allemaal uitbundig gevierd. Wat dat betreft vallen we dit jaar met onze neus in de boter. Want de maand april zal in het teken staan van het vieren van 75 Jaar Vrijheid. Niet alleen in de gemeente Tubbergen, maar ook landelijk.

Het verschil met andere feesten is dat we niet alleen vieren, maar ook herdenken. Iets dat, juist nu er steeds minder mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog aan de lijve hebben meegemaakt, steeds belangrijker wordt. Want vrijheid is niet zomaar iets, het is een groot goed, waar we verantwoordelijk mee om moeten gaan. Om te beginnen in ons eigen gezin en onze direct omgeving. Door mensen te accepteren zoals ze zijn, door te proberen om niet de baas te spelen over de ander en voor een ander willen denken en bepalen, houden we vrijheid en vrede in stand.

Mogen zijn wie je bent is voor ons als gemeente een thema waar we veel mee bezig zijn. Daarom maakt het ons dan ook extra trots dat voor de landelijke aftrap op 4 april van 75 Jaar Vrijheid gekozen is voor de gemeente Tubbergen. Fantastisch dat alles begint vanuit onze mooie gemeente, waar we groots zijn in kleine dingen. Waar het noaberschap nog vanzelfsprekend is en waar we waar mogelijk ergens samen de schouders onder zetten.

Eén van de meest in het oog springende activiteiten op die vierde april, is de gezamenlijke lunch met alle gasten en deelnemers aan die bijzondere dag. Niet aan lange tafels, maar in kleine groepen, zodat er ruimte is voor gesprek. Die Vrijheidslunches worden overal gehouden in en rond het centrum van Tubbergen. Woont u op maximaal 5 minuten lopen vanaf het centrum en lijkt het u leuk om op 4 april de vrijheid te vieren met mensen die u nu nog niet kent? Meldt u zich dan bij ons aan als lunchlocatie!

Geïnspireerd door dit idee, zijn wij alvast begonnen met het samen eten met ‘wildvreemden’. Iedereen maand loten we vanuit de gemeentelijke kaartenbak uit ieder dorp een persoon die we vervolgens uitnodigen om samen met ons te eten. Prachtig om te ervaren dat men bij het voorgerecht dat kat nog een beetje uit de boom kijkt, maar dat er bij het toetje gepraat wordt alsof we elkaar al jaren kennen.

Naast het landelijke gebeuren op 4 april, wordt er gedurende de hele maand april en in een deel van mei trouwens ook van alles georganiseerd door en voor inwoners van onze eigen gemeente. Concerten, lezingen, tentoonstellingen en activiteiten voor de jeugd, voor wie wil is er bijna dagelijks wel iets te doen. In de komende weken krijgen de initiatiefnemers van de vrijheidsevenementen de gelegenheid om er hier, op dit plekje in de krant, iets over te vertellen en mensen uit te nodigen. Hou deze rubriek dus goed in de gaten!

Burgemeester Wilmien Haverkamp - Wenker

wilmien_haverkamp_binnen_met_keten4.jpg
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-